
Op 9 oktober is de nieuwe leerlingenraad bekend gemaakt. Er nemen twee leerlingen per leerjaar (vanaf leerjaar 5) plaats in de raad. Ze zijn hartstikke trots dat ze mee mogen denken over ontwikkelingen in de school!
Ze zitten er dan ook niet zomaar in. In de weken daarvoor hebben ze zich proberen te profileren om uiteindelijk te worden gekozen. Het begon allemaal op 24 september. Meneer Thijs kwam in de klassen uitleggen wat de leerlingenraad inhoudt en wat je ervoor moet doen om toe te treden tot de raad. Hierbij werd verteld wat er van je wordt verwacht. Je vertegenwoordigd namelijk alle kinderen van de school, wat een verantwoordelijke taak is. Na de uitleg zijn kinderen gestimuleerd om op ontdekkingstocht te gaan of zij de leerlingenraad iets voor zichzelf vinden (Zelfknap).
Om daarachter te komen, hebben we een aantal stappen uitgezet:
1. Er werd een verdiepingsactiviteit georganiseerd door de eigen leerkracht, zodat de kinderen echt weten wat het inhoudt.
2. Je stelde je kandidaat door een formulier in te vullen waarop staat: waarom je in de leerlingenraad wil, welke kwaliteiten je hebt, hoe je de school gaat vertegenwoordigen en welke ideeën je hebt om de school te verbeteren.
3. Met dit ingevulde formulier kwamen alle kinderen individueel op gesprek bij meneer Thijs. (Niet zodat Thijs kon selecteren, maar om kinderen te spiegelen en te laten nadenken of het echt iets voor ze is.)
4. Een presentatie voor jouw leerjaar.
Na de presentaties hebben de kinderen anoniem gestemd op hun favoriet. Het kind met de meeste stemmen kwam in de raad. Daarnaast hebben de leerkrachten nog één kind gekozen. En dat per leerjaar, zodoende zitten er acht kinderen in de leerlingenraad.
Hartstikke mooi dat zoveel kinderen zich kandidaat hebben gesteld, dat er ook kinderen zijn die zich bewust geen kandidaat stellen en dat er kinderen zijn die tussentijds erachter kwamen dat het toch niets voor ze is. Een prachtig leerproces voor alle kinderen.
Met de leerlingenraad zit meneer Thijs een keer of zeven bij elkaar. Er worden onderwerpen besproken waar de school op dat moment mee bezig is en waarbij ze input willen vanuit de kinderen. De kinderen mogen zelf ook zaken inbrengen. En ze hebben echt fantastische ideeën. Leuk om te merken hoeveel positieve energie er in de bijeenkomsten zit!