Intelligentie in beeld: intrapersoonlijk / zelfknap

Intra persoonlijke intelligentie

De komende periode willen we graag weer een intelligentie centraal stellen en u daar kennis mee laten maken. We kozen dit keer voor de intrapersoonlijke intelligentie, of zoals we het voor kinderen noemen: Zelfknap.

Zelfknappe mensen hebben een goed inschattingsvermogen, gaan regelmatig bij zichzelf te rade, staan het liefst wat op de achtergrond. Ze kunnen goed reflecteren en op basis daarvan de juiste beslissingen nemen. Mensen met een sterk ontwikkelde intrapersoonlijke intelligentie hebben zelfkennis. Ze weten wat ze willen, wat ze wel en niet kunnen en hoe ze beter kunnen worden op gebieden waarin ze nog niet goed zijn.

Als je dit zo leest is het geen wonder dat wij op de Crijnsschool proberen om alle kinderen een beetje Zelfknap te maken.  Bent u benieuwd hoe we dat doen? Lees dan regelmatig de stukjes bij ‘Intelligentie in beeld’. De komende weken en maanden vertellen we steeds weer wat nieuws rondom deze intelligentie.

Voor nu eindigen we met een kleine ‘checklist’. Voldoet u aan veel van de hieronder genoemde punten dan bent u zelf vast ook intrapersoonlijk intelligent.

• u bent vastberaden
  • u  bent doelgericht
  • u heeft zelfkennis
  • u neemt uw verantwoordelijkheid